Waar komen de dieren vandaan?

Entomologie

Alle insecten (o.a. vlinders, spinnen, bladinsecten,...) komen uit verantwoorde fokprogramma’s. De lokale bevolking wordt betaald om de teelt op gang te houden en de bevolking op peil te houden. In deze context wordt voorkomen dat wildvang de habitats schaadt.

Taxidermie

Alle dieren waar ik mee werk zijn een natuurlijke dood gestorven (verkeers- en raamslachtoffers, ouderdom, ziekte...) en komen vooral van vondsten, kwekers, opvangcentra en zoos.

Ik heb een dood dier gevonden, wat nu?

Als je een dood dier hebt gevonden, plaats je het zo snel mogelijk in de diepries. Hoe je dit doet kan je lezen bij 'Hoe bewaar ik een gevonden dier?'

Vooraleer je dit doet kijk je best eens of het dier nog in goede staat is. Enkele controlepunten:

- Het dier heeft nog lichaamswarmte & de oogbollen glanzen en zijn nog zichtbaar, het dier is net gestorven. In principe is dit dier geschikt om te worden geprepareerd.

- De oogbollen zijn dof en ingevallen maar het dier stinkt nog niet naar bederf, het dier is waarschijnlijk 1 à 2 dagen dood. Afhankelijk van de buitentemperatuur is het in de meeste gevallen nog mogelijk om dit dier te prepareren.

- Wanneer u (niet te hard) aan de veren/haren van het dier trekt en deze laten los of wanneer het dier duidelijk een bedervende geur afgeeft, is het dier bedorven. Het dier kan niet meer geprepareerd worden als huidpreparaat. Er kan misschien wel nog een skelet/schedel van worden gemaakt, hiervoor kan je me ook gerust contacteren.

Als het dier niet meer kan gebruikt worden voor taxidermie/skeletteren, dan dient het kadaver op de juiste manier afgevoerd te worden. Meer info kan je hierover terugvinden op https://www.vlaanderen.be/een-gewond-dood-of-verloren-gelopen-dier-gevonden

Het dier is in goede staat om geprepareerd te worden maar mag dit wel?

Zo goed als alle inheemse dieren zijn in België beschermd en mogen dus ook niet worden opgezet. 

Er bestaat de mogelijkheid om een uitzondering aan te vragen op de soortenbeschermingswetgeving bij Natuur en Bos, te vinden op volgende link:

https://natuurenbos.vlaanderen.be/dieren-en-planten/soortenbescherming/afwijkingen-op-het-soortenbesluit

 OPGELET!

Vergeet zeker geen handschoenen te dragen bij het aanraken van een gestorven dier. Dode dieren kunnen parasieten en ziektes met zich meedragen zoals vlooien, teken, vossenlintworm, hondsdolheid... 

 

Mijn huisdier is overleden..

Bij 'Het Victoriaanse Huis' worden vooral kleine zoogdieren geprepareerd, bij uitzondering van huisdieren.

Indien uw huisdier is gestorven verwijs ik je graag door naar taxidermisten die daarin gespecialiseerd zijn.

Hoe bewaar ik een gevonden dier?

Het dier dat u heeft gevonden kan/mag geprepareerd worden en u heeft eventuele verplichte papieren geregeld. In de tussentijd dat u het dier aflevert kan het dier echter wel bederven! Zo kan je het dier bewaren:

Een dier wordt best in een diepvries bewaard, niet in een koelkast aangezien het dier alsnog bedreft. Plaats het dier voorzichtig in een goed aflsuitbare tas, zoals een 'zip-lock' tasje, en probeer zo veel mogelijk lucht te verwijderen uit de zak vooraleer je die sluit. Dit is om condensatie te voorkomen.

Gebruik zeker geen kranten om het dier in te wikkelen aangezien het inkt kan afgeven waardoor het dier onherstelbaar gekleurd kan zijn.

Denk ook aan de hygiene in je diepvries, plaats het dier afzonderlijk van etenswaren.

Hoe bewaar ik mijn specimen in een kader/stolp?

Enkele tips om je kader/stolp voor eeuwig te bewaren:

- Vermijd direct zonlicht, plaats het in een donkerder gedeelte van je huis.

- Stof af en toe het kader/stolp af. Hierdoor zal het er weer als nieuw uit zien.

- Plaats het op een stabiele plaats zodat niemand, ook huisdieren, het niet omver kunnen stoten.

Hoe bewaar ik taxidermie?

Er zijn verschillende manieren om taxidermie goed te bewaren:

- Stof verwijderen. Afstoffen is de eenvoudigste én veiligste methode.  Doe dit werk in een aparte ruimte, niet in de nabijheid van
andere specimens. Vogels kun je afstoffen aan de hand van een plumeau (met de richting van de pluimen mee). Voor kleine zoogdieren werkt een zachte tandenborstel/penseel. (Indien het specimen in een stolp staat is dit overbodig.)

- Niet in direct zonlicht plaatsen. Als je het specimen in direct zonlicht plaats kan naarmate de tijd vordert de kleuren van het dier bleken.

Help! Mijn opgezet dier verliest haar pluimen/vacht.

Als je opgezet dier veren of vacht verliest duidt dit hoogstwaarschijnlijk op een motten- of keverinfestatie.

Steek het preparaat in de vriezer voor winstens een week. Zorg ervoor dat je het in een zak plaatst en er de lucht zo veel mogelijk uit verwijderd. 

Als het preparaat weer uit de vriezer gehaald wordt verwijder dan voorzichtig de loszittende haren of veertjes.

Insecten op bestelling.

Het is zeker mogelijk om samen een idee voor een stolp/kader uit te werken. Aangezien er hiervoor nieuwe insecten worden 'klaargemaakt' kan de wachttijd iets langer duren dan als het product meteen van de site wordt besteld.

Taxidermie op bestelling.

Ook dit is geen probleem. Maar aangezien alle dieren bij 'Het Victoriaans Huis' een natuurlijk dood sterven, kan het even duren voor je gewenste dier ter beschikking is. Natuurlijk hangt dit af van de soort die je zoekt.

Ook hierbij kunnen we de pose, postament, details samen bespreken.

Retour- en teruggavebeleid.

- De klant heeft het recht om zijn bestelling binnen de 14 dagen van ontvangst te annuleren. Hierbij wordt het volledige bedrag, exclusief verzendingskosten, terugbetaald. Het product moet wel in originele staat van verzending terug worden ontvangen.Vooraleer een product geretourneerd kan worden, is de klant verplicht 'Het Victoriaanse Huis' hiervan op de hoogte te brengen via een mail naar info@hetvictoriaansehuis.be . De klant wordt vervolgens gevraagd om een retourformulier in te vullen waarna de reden van teruggave door Het Victoriaanse Huis wordt geëvalueerd. 

- Het Victoriaanse Huis behoudt zich het recht om de teruggave te weigeren. 

- Bij op maat gemaakte artikelen is teruggave niet mogelijk. 

- Verwerkingstijd kan maximaal 1 - 5 dagen duren

- De verzendtijd kan 2 - 10 dagen of langer duren, afhankelijk van het land waarin u woont

- Je ontvangt je trackingnummer via e-mail zodra je pakket is verzonden

- Alles wordt verzonden met Bpost of PostNL